Siirry sisältöön

Vertaistuki

Vammautuminen, sairastuminen tai vammaisen lapsen syntymä muuttaa elämää monella tavalla. Keskustelu samaa kokeneen ja siitä selviytyneen kanssa auttaa jaksamaan. Siksi yhdistyksellämme on jo pitkään ollut vertaistukihenkilötoimintaa kaikenikäisille.

Vertaistuki on yksilön tai perheen saamaa vapaaehtoisuuteen perustuvaa tukea ja ohjausta henkilöltä tai ryhmältä, jolla on omakohtainen kokemus vastaavanlaisesta vammasta, sairaudesta tai traumaattisesta kokemuksesta.

Meillä on Invalidiliiton kanssa tiivis yhteistyö ja pidämme yllä rekisteriä vertaistukihenkilöistä ja perheistä. Vertaistukihenkilöitä löytyy ympäri Suomea,
jotka ovat vapaaehtoisia, koulutettuja ja vaitiolovelvollisia. Vertaistukisuhteet ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Puhelimitse, vierailuin sairaalaan, kotiin tai kahvilakeskusteluin. Kenties kaipaat vertaistukihenkilön olevan kokonaan toiselta paikkakunnalta, ihan miten vain.

Proteesipajallakin tiedonjanoisen kannattaa ennakkoon tutustumassa vierailla yhdessä tai erikseen tukihenkilön kanssa. Proteesimestarit tekevät myös informatiivisia sairaalakäyntejä. Modernit ylä- ja alaraajaproteesit, kuten sormi- ja varvasratkaisutkin saattavat toimivuudellaan positiivisesti yllättää.

Oman sairaanhoitopiirin kuntoutusohjaaja ohjaa palveluiden ja mm. erilaisten tukien hakemisessa. Lähetettä ei tarvita eikä tarvitse olla potilaana sairaalassa. Amputoituna saatat olla oikeutettu esimerkiksi vammaistukeen, asunnon muutostöiden korvaukseen, autoveronpalautukseen, oman auton hankintatukeen jne. Kuntoutusohjaaja selvittää palvelutarpeen ja opastaa tukien hakemisessa.